Computerclub 't Houkje

Tips
 
In deze rubriek wordt wisselend aandacht besteed aan recent gepubliceerde artikelen in ComputerTotaal, MacWorld, SeniorWeb en andere bronnen.
De afkomst wordt iedere keer duidelijk vermeld zodat altijd de oorspronkelijke bron geraadpleegd kan worden.

Ontkoppel apparaten van de Microsoft Store als je ze niet meer nodig hebt. Ben je de enige gebruiker van de computer? Dan kun je uitschakelen dat de Store telkens om een wachtwoord vraagt als je een item in de Store koopt. Kies Meer informatie en Instellingen. Bij Aanmelden om iets te kopen zet je de schuif op Aan bij Ik wil zonder wachtwoord kopen om. Het kopen van betaalde apps gaat nu vlotter.

Tip 03: Ziggo Go

Met Ziggo Go kun je videos toevoegen aan een kijklijst om ze achter elkaar te streamen. Voor abonnees van Ziggo is de app van de aanbieder de moeite waard. Met de app heb je in Windows 10 toegang tot de content binnen je abonnement. Denk aan live televisie, maar ook aan eventuele series uit een aanvullend pakket. De app controleert bij het starten in welke regio je je bevindt. Zolang dit binnen de Europese Unie is, kun je het grootste deel van de content bekijken. In onze tests verliep het inladen van de streams met wisselend succes, maar eenmaal draaiend werkt de app prettig. De app houdt bij tot waarnaar je hebt gekeken en biedt aan de stream vanaf dat punt te hervatten. Handig is de optie om video's toe te voegen aan een kijklijst, zodat je bijvoorbeeld een serie snel kunt kijken. Via de instellingen kun je een eigen zenderoverzicht maken en hierin de zenders opnemen die je regelmatig kijkt. Ziggo Go geeft abonnees toegang tot live televisie en series uit een eventueel extra pakket.

Tip 04: Netflix

Ook Netflix heeft een app ontwikkeld voor Windows 10. Prettig aan de app is de mogelijkheid om content te downloaden, zodat je het materiaal op een later moment (en zonder internetverbinding) kunt kijken, bijvoorbeeld in het vliegtuig. Via de instellingen kun je de videokwaliteit bepalen en deze optimaliseren voor de verbinding waarvan je gebruikmaakt. Schakel bovendien de optie Smart Downloads in: hiermee worden gedownloade series automatisch verwijderd zodra je ze hebt bekeken en is er weer ruimte voor nieuwe downloads. In een overzicht zie je bovendien hoeveel ruimte door de Netflix-content wordt ingenomen. Klik op de prullenbak bij Delete All Downloads om in een keer de schijf op te schonen. Klik op de knop linksboven voor een overzicht van alle categoriën met content. Onder My Downloads vind je de offline collectie en de mogelijkheid om Smart Downloads snel in en uit te schakelen. De app biedt ondersteuning voor meerdere gebruikersaccounts, waartussen je kunt schakelen. Via dat account onthoudt Netflix waar je op een ander apparaat (bijvoorbeeld via een settopbox of een telefoon) bent gebleven, zodat je vanaf dat punt gelijk verder kijkt. In de Netflix-app kun je series downloaden, zodat je ze offline kunt bekijken. Benieuwd naar de hoeveelheid schijfruimte die per app in beslag wordt genomen? Open het instellingenvenster van Windows en ga naar Apps/Apps en onderdelen. Kies rechts voor Sorteren op Grootte. Je ziet nu per app hoeveel ruimte wordt ingenomen. Let op: de lijst bevat ook klassieke Windows-programma's, die je niet via de Store hebt geïnstalleerd.

Tip 05: Adobe Photoshop ExpressPhotoshop

Express is er voor alle (eenvoudige) bewerkingen die je op je foto's wilt maken. Voor het uitvoeren van eenvoudige fotobewerkingen in een gebruiksvriendelijke omgeving kom je terecht bij Photoshop Express. uitgangspunt kunt gebruiken en zelf kunt aanpassen. Met het kleine broertje van het welbekende Photoshop kun je snelle aanpassingen aan foto's doen. Dat kan ook door het toepassen van filters: de makers hebben 45 standaardeffecten meegeleverd. Ook voor andere eenvoudige bewerkingen leent het programma zich goed: denk aan het aanpassen van de fotoverhoudingen en het draaien van scheve foto's. Verder bevat de app een paar handige extra's, zoals de mogelijkheid om rode ogen uit foto's te verwijderen en bestaande foto’s van nieuwe kaders te voorzien. Ook kun je vlekken retoucheren, zoals stofjes op ingescande analoge foto's. De app wordt regelmatig voorzien van updates. Er wordt een groot aantal bestandsformaten ondersteund, waaronder jpg, png en raw-bestanden.

Klik hier voor vervolg 

Op deze pagina staat de dagelijks nieuwe aanvoer van informatie, tips en wetenswaardigheden. Staat er iets bij wat uw interesse heeft maak er dan een kopietje van want de huidge informatie kan morgen vervangenzijn door nieuwe onderwerpen.

Dit zijn de beste Windows 10-apps

De Microsoft Store kent niet dezelfde hoeveelheid apps als de Google Play Store en de Apple App Store, maar bevat wel degelijk een flink aantal nuttige apps. We selecteren de nuttigste apps, die niet mogen ontbreken in jouw Windows 10-omgeving. Dit zijn de beste Windows 10-apps.

Tip 01: Apps installeren

Je opent de Microsoft Store via het Startmenu: klik op Start, typ Store en klik op Microsoft Store. De content van de Microsoft Store is ondergebracht in verschillende categorieën, zoals Productiviteit en Games. Klik op een tab om de bijbehorende categorie te openen. Je kunt ook direct zoeken naar een specifieke app. Gebruik hiervoor het zoekvak rechtsboven in het venster. Gebruik dit zoekvak ook om de apps te vinden die we in dit artikel bespreken.Nieuwe versies van apps worden automatisch regelmatig gedownload. Je kunt dit ook handmatig doen. Klik op de knop Meer informatie en kies Downloads en updates. Klik hierna op Updates downloaden. Voor een totaaloverzicht van geïnstalleerde apps kies je voor Mijn bibliotheek. De aanwezige apps worden rechts in het venster getoond. Via het menu links kun je de apps sorteren op volledige weergave, welke apps nu geïnstalleerd zijn, welke dat wel waren maar nu niet meer zijn, welke apps gereed zijn om te worden geïnstalleerd en welke apps onlangs zijn gedownload of bijgewerkt. Om de algemene instellingen van de Store aan te passen, klik je op Meer informatie en kies je voor Instellingen.

Tip 02: Apparaatbeheer

Je kunt maximaal tien verschillende apparaten aan de Microsoft Store ‘koppelen’. Is het maximum bereikt, dan kun je geen apps en games meer downloaden. Om dit op te lossen, ontkoppel je een ander apparaat, zodat er weer ruimte ontstaat. Vraag een overzicht op van gekoppelde apparaten om te kijken welke apparaten er nu zijn aangesloten. In de Microsoft Store kies je voor Meer informatie (de knop rechtsboven in het venster, herkenbaar aan de drie puntjes) en klik je op Instellingen. Bij Offline machtigingen klik je op Jouw apparaten beheren. Een nieuwe pagina met overzicht van gekoppelde apparaten wordt geopend. Dit kunnen computers, maar ook andere apparaten zoals telefoons zijn. Zijn dat er te veel? Kijk dan welke apparaten je niet meer wilt koppelen aan de Microsoft Store. Klik op Ontkoppelen en bevestig de actie. Nu kun je het andere apparaat toevoegen en weer apps en andere content downloaden.